Douche: fris van buiten, fris van binnen?

Home/Tips/Douche: fris van buiten, fris van binnen?

Douche: fris van buiten, fris van binnen?

Het moet me van het hart. Ik kan er niet langer tegen. Die irritante reclames voor vaginale douches en intiemsprays.
Om meerdere redenen kan ik er niet tegen.

Ten eerste omdat het stigmatiserend is. Alsof vrouwen per definitie zouden stinken. Ooit van een penis-douche of balzak-spray gehoord?

Ten tweede omdat het niet alleen je reinste onzin is – de zoveelste geldklopperij – maar ook omdat het meer kwaad dan goed kan doen. Onderzoek toont aan dat het met name meisjes en jonge vrouwen zijn die menen dat ze dit nodig hebben. Aaaarrrrghhh!

Je vagina heeft een zelfreinigende functie.

De buitenste delen kunnen gewoon met water worden gewassen. Dat is schoon genoeg. Er hoeft geen zeep, douchegel of wat dan ook aan te pas te komen. Liever niet zelfs! Door zeep en andere middelen wordt de natuurlijk pH-waarde (‘zuurgraad’) aangetast.
De binnenste gedeelten kun je niet wassen. Vandaar de – nutteloze – uitvinding van de vaginale douche.

Maar zoals gezegd, de vagina is zelfreinigend.
Daar hoeft helemaal niets aan gedaan te worden. Al die middeltjes tasten de natuurlijke zuurgraad van de vagina juist aan, waardoor ‘slechte’ bacteriën juist wel een kans gaan krijgen. Roodheid, irritatie en jeuk kunnen het gevolg zijn. En dan beland je in de bekende vicieuze cirkel.
De vagina van een gezonde vrouw stinkt niet. Wanneer er toch luchtjes zijn of riekende afscheiding is, dan is een bezoek aan de dokter op zijn plaats. Dan is er namelijk sprake van een infectie. Die wordt niet weggespoeld met een intiemspray of vaginale douche.

Iedere dag wassen met water, schoon (ademend) ondergoed dragen, geen of katoenen (wasbare) inlegkruisjes gebruiken en -wanneer je die gebruikt, zeer regelmatig wisselen- en je komt een heel eind in de afdeling gezonde intieme delen.

Ieder chemisch middeltje dat tegen je vagina of nog erger – in je vagina – komt (of dat nu gaat over intiemsprays, vaginale douches, glijmiddel of zeepmiddelen) is in principe een gevaar voor een frisse en fruitige yoni.

Dus houd het bij water en gebruik bijvoorbeeld kokosolie als glijmiddel. Kokosolie laat de pH-waarde van de huid wat ze is. Mocht je kokosolie willen gebruiken voor dit doel, kies dan een biologische, extra vierge kokosolie. Overigens wel uitkijken bij condoomgebruik want het tast het materiaal van condooms aan!

Een advies met betrekking tot antibiotica. Mocht je die echt nodig hebben -dat kan soms het geval zijn– dan kun je er als vrouw vaak op wachten dat je vervolgens een schimmelinfectie down under krijgt.
Eén van de dingen die je zou kunnen doen om dat te voorkomen is door tegelijkertijd goede sterkwerkende probiotica in te nemen. Niet op hetzelfde ogenblik uiteraard, maar ’s avonds voor het slapen gaan bijvoorbeeld. In ieder geval een aantal uren voordat de volgende dosis antibiotica wordt ingenomen.

Ze werken niet tegengesteld aan elkaar; de werking is heel anders.
Een antibioticum doodt alle (ook alle goedwerkende) bacteriën. Vandaar dat schimmels een kans krijgen.
Probiotica zorgen ervoor dat er een batterij good guys naar binnen gaan die mee helpen de slechte bacteriën aan te pakken. Door beide in te nemen zorg je voor een balans.
Na je antibioticakuur is het goed om nog een tijdje door te gaan met de probiotica; eventueel na een tijdje overgaan op een onderhoudsdosis.

Voor vrouwen die sowieso gevoelig zijn voor schimmelinfecties wellicht een overweging: dagelijks een onderhoudsdosis probiotica van een goed merk innemen zodat de darmflora zo optimaal mogelijk werkt. Zodoende kunnen slechte bacteriën niet door de darmwand heendringen de vagina in. En ja…dat kan echt.
Ook hier kan biologische extra vierge kokosolie weer van pas komen. Er zijn studies die bewijzen dat schimmels en andere bacteriën worden teruggedrongen door kokosolie. Zowel door het regelmatig innemen van kokosolie als door het downtown insmeren ermee, wanneer het geïrriteerd is.

Leave A Comment