Allerlei vragen

Home/Allerlei vragen

Het is (bijna) vakantie! Wat heerlijk! Uitslapen, luieren, in de zon liggen, zwemmen, laat opblijven, lekker chillen met je vrienden en vriendinnen…..Wacht eens even….zwemmen? Ook in je maantijd?

Tijdens één onze maanmiddagen kwam er een vraag van een meisje over zwemmen tijdens je maantijd. Ze had van klasgenootjes gehoord dat dat niet kon of niet mocht. En nu wist ze het eigenlijk niet.

Nou, je kunt gewoon zwemmen hoor! Gelukkig wel!!
Niet met maandverband natuurlijk…dat gaat ‘em niet worden, maar met tampons kan het wel.

zwemmen-menstuatieHet fijnste is om vlak voor je gaat zwemmen een tampon in te brengen. Zorg ervoor dat de tampon ver genoeg naar achteren is geduwd (maar nog wel met touwtje naar buiten) of probeer eens een tampon met inbrenghuls. Misschien vind je dat gemakkelijker in het begin. Er zijn tampons speciaal voor jonge meisjes.

Nou, als dat eenmaal gelukt is, kun je gewoon lekker gaan zwemmen. Het fijnste is om na het zwemmen de tampon te wisselen omdat door al dat water de tampon soms flink kan opzwellen.

Dus…meiden die niet zeker weten of dat nou een probleem is, zwemmen en maantijd: zwemmen in je maantijd kan en mag gewoon! Hele fijne vakantie gewenst!

maancup-mooncupEr is geen reden waarom dat niet zou kunnen.
Maar, net als voor een tampon heb je er wat handigheid voor nodig en is het belangrijk dat je je lichaam en vagina goed kent.
Maancups zijn er in verschillende maten.

Er zijn filmpjes op youtube (bijvoorbeeld hier>>)waar je kunt leren hoe je een maancup kunt vouwen om in te brengen.

tamponsJa, dat kan. Er zijn speciale tampons voor jonge meiden.

Tampons breng je in met je vinger. Er zijn ook tampons met inbrenghuls.

Tampons moet je niet voelen als je loopt of zit. Als je de tampon toch voelt zitten, dan moet je het opnieuw proberen. Soms is het even oefenen voordat je daar wat handigheid in krijgt.

 

menstruatiepijn
Je kunt natuurlijk een pijnstiller innemen, maar probeer ook eens natuurlijke manieren om buikpijn tegen te gaan.

 • De allereerste tip is om het wat rustiger aan te doen. Luister naar je lichaam!
  Neem een of twee dagen wat gas terug. Ga lekker luieren (als dat kan) en trek kleding aan die niet knelt rond je buik.
 • Let op je voeding.
  Energiedrankjes. cola en koffie maken het bepaald niet beter. Warme (kruiden)thee en water helpen wel.
  Kamillethee is een goede keuze voor deze dagen.
 • Een warme kruik op je buik is fijn.

In het boek Maanmeiden kun je nog meer tips vinden.
Misschien heb jij zelf ook wel een gouden tip. Als je anoniem wil blijven, deel ze dan met ons door via Contact te reageren; en anders gewoon via de Facebookpagina van Maanmeiden. Zo help jij weer andere meiden!

Nee, dat is niet zo.

‘Gewoon bloed’ is helder rood van kleur. Maar menstruatiebloed is een combinatie van bloed, water en vocht uit je lichaam en stukjes slijmvlies. Soms begint het als een beetje bruinrood dikkig bloed, dan wordt het wat dunner en roder en de laatste dag is het vaak ook weer wat bruinrood.

maantijdarmband

Maantijdarmbandje van http://www.bepreparedperiod.com/

In het boekje Maanmeiden vind je een heleboel ideeën hoe je feestelijk je overgang kunt vieren van meisje naar vrouw. Of hoe je dat zou kunnen laten doen.
Maar er zijn ook kleine dingetjes die je kunt doen om elke maantijd opnieuw even aandacht te geven aan het feit dat je nu een vrouw bent en om je te helpen herinneren hoe bijzonder dat is.
Of om jezelf te helpen herinneren dat je deze paar dagen best een beetje meer voor jezelf mag zorgen of aan jezelf denken dan andere dagen in de maand.

Een paar voorbeelden:

 • draag rode of roze kleding of een rode of roze accessoire, zoals een sjaaltje, een armbandje of iets in je haar
 • maak een plekje op je kamer met mooie dingetjes die voor jou vrouwelijk zijn of vrouw zijn symboliseren. Zet daar elke maantijd een mooie bloem bij of brand er een wierookje of waxinelichtje elke dag van je maantijd (als dat mag)
 • koop of vraag een speciale douchegel of bodylotion die je alleen tijdens je maantijd gebruikt, om jezelf wat extra te verwennen

Heb jij tips of leuke ideeen voor andere meiden. je bent van harte uitgenodigd om ze hier of op www.facebook.com/maanmeiden te delen.

kalenderJa, dat is heel normaal. Je lichaam heeft een periode nodig om aan de cyclus te ‘wennen’.

Sommige meisjes hebben meteen al precies om de 28 a 29 dagen hun menstruatie, maar andere meisjes hebben een aantal maanden nodig om hun ritme te vinden.